Inkomenscontrole

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Ik studeer. Welk(e) document(en) moet ik aanleveren? 

Ik ben een student en krijg een campuscontract
Ga je in een kamer of woning met een campuscontract wonen? Check voor de zekerheid eerst of je staat ingeschreven bij een erkende onderwijsinstelling en upload vervolgens een officieel bericht van DUO óf het bewijs van inschrijving van je onderwijsinstelling waarop staat dat je voltijd student bent. Ook sommige pre-masters zijn voltijd. Het kan ook zijn dat je studie nog moet beginnen; in dat geval mag de startdatum van je studie maximaal twee maanden na de startdatum van je huurcontract zijn. In je upload moeten deze gegevens staan: je persoonlijke gegevens, het lopende studiejaar, dat je een voltijd studie doet en - in het geval van het bewijs van inschrijving - een (digitale) handtekening of stempel van de betreffende onderwijsinstelling. 

Ik ben een student en krijg een jongerencontract
Ga je in een kamer of woning met een jongerencontract wonen en is de huurprijs minder dan €879,66? Dan geldt bovenstaande informatie ook voor jou. Ga je in een kamer of woning met een jongerencontract wonen en is de huurprijs meer dan €879,66? In dat geval is deze informatie op jou van toepassing. 

Ik studeer deeltijd
Check voor de zekerheid eerst of je staat ingeschreven bij een erkende onderwijsinstelling en upload vervolgens een bewijs van inschrijving. In dit document moeten deze gegevens staan: je persoonlijke gegevens, het lopende studiejaar en een (digitale) handtekening of stempel van de betreffende onderwijsinstelling. Upload daarnaast een definitieve aanslag van je inkomstenbelasting óf een inkomensverklaring van de Belastingdienst van de afgelopen twee jaar. Deze richtlijn geldt naast deeltijdstudenten overigens ook voor studenten die een pre-master doen die niet voltijd is, en voor studenten die duaal studeren. 

Ik doe een PhD-traject. Welk(e) document(en) moet ik aanleveren?

Ik ben een PhD'er en krijg een campuscontract
Ga je in een kamer of woning met een campuscontract wonen? Upload een (arbeids)overeenkomst waaruit blijkt dat je promotie-/PhD-traject volgt, met daarin de volgende informatie: je persoonlijke gegevens, de ingangsdatum van de (arbeids)overeenkomst en een (digitale) handtekening of stempel van de betreffende onderwijsinstelling. Als deze (arbeids)overeenkomst ouder is dan zes maanden, stuur dan ook een recente loonstrook mee. 

Ik ben een PhD'er en krijg een jongerencontract
Ga je in een kamer of woning met een jongerencontract wonen en is de huurprijs minder dan €879,66? Dan geldt bovenstaande informatie ook voor jou. Ga je in een kamer of woning met een jongerencontract wonen en is de huurprijs meer dan €879,66? In dat geval is deze informatie op jou van toepassing. 

Op veel collegekaarten staat 
tegenwoordig geen 'voltijd' meer.  
Daarom vragen we om 
een bewijs van inschrijving. 


Een officieel bericht van DUO, waar vind ik dat?

  1. Ga naar de website van DUO en klik op 'Log in'. Log vervolgens in met je DigiD.
  2. In 'Mijn berichten' kun je alle brieven van DUO vinden. Hierin staat ook het 'bericht studiefinanciering'.
  3. Controleer of in dit bericht de volgende gegevens staan: je voornaam, achternaam, het lopende studiejaar (dat wil zeggen: het studiejaar dat bezig is op het moment dat je huurcontract ingaat) en dat je een voltijd studie doet. 
  4. Klik op de button 'download PDF' en sla het bestand op. Je kunt dit bestand vervolgens uploaden in Mijn SSH.

Een bewijs van inschrijving, waar vind ik dat?

Hier vind je een linkje naar de webpagina's van enkele Nederlandse onderwijsinstellingen. Op deze pagina's kun je vinden hoe je aan een bewijs van inschrijving komt. Staat je onderwijsinstelling er niet bij? Google dan zelf even, dan vind je 't ongetwijfeld!

Ik werk al. Welk(e) document(en) moet ik aanleveren? 

Ben je geen student meer, en ga je in een woning wonen zonder campuscontract, maar met bijvoorbeeld een jongerencontract of tijdelijk contract? Check dan eerst of je met jouw jaarinkomen voor deze huurprijs in aanmerking komt. Is dat geval? Upload dan een definitieve aanslag van je inkomstenbelasting óf een inkomensverklaring van de Belastingdienst van de afgelopen twee jaar. Verdien je volgens deze verklaring te weinig voor de woning waarop je reageert, en is je situatie in de tussentijd (positief) veranderd? Upload dan ook jouw drie meest recente loonstroken. We kijken bij de laatste drie loonstrookjes naar het heffingsloon. Dat vermenigvuldigen we met 12 maanden, en we tellen er 8% vakantiegeld bij op. Als er een dertiende maand is wordt deze ook meegerekend. 

Ben je ZZP'er? Upload dan een inkomensverklaring van de Belastingdienst van de afgelopen twee jaar. Verdien je volgens deze verklaring te weinig voor de woning waarop je reageert, en is je situatie in de tussentijd (positief) veranderd? Vul dan ook de prognose ondernemersinkomen in voor het huidige kalenderjaar. Deze moet afgegeven en ondertekend zijn door een onafhankelijke en deskundige accountant, boekhouder of administrateur.