Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.
Mag ik onderverhuren?
Onderverhuur is geen probleem, als je tenminste geen Short Stay-huurder bent. Wél ben je verplicht je onderhuur via Mijn SSH bij ons te registreren. Let op: je kamer of woning verhuren via bijvoorbeeld Airbnb (of een soortgelijke website) mag absoluut niet! We controleren dit structureel.
Voorwaarden onderverhuur:
- Je mag je woonruimte voor minimaal 2 en maximaal 12 maanden onderverhuren.
- Je huurovereenkomst is niet opgezegd.
- Je hebt geen huurachterstand.
- Je draagt zelf een onderhuurder aan. Als je huurt met een campuscontract, moet je onderhuurder ook student zijn. Je onderhuurder hoeft niet bij ons ingeschreven te staan.
- De huurprijs die je in rekening brengt bij je onderhuurder is gelijk aan je brutohuur, eventueel aangevuld met bijhorende woonlasten als verwarming, water, elektra en belastingen en heffingen. Voor aanvullende kosten (bijvoorbeeld voor gebruik van je inboedel) mag je maximaal €20,- in rekening brengen. Dit bedrag is gebaseerd op de verkoopwaarde van tweedehands spullen zoals een bed en bureau.
- Wil je je woonruimte nog een keer onderverhuren? Dat mag pas 12 maanden na het aflopen van de vorige onderhuurperiode. Als de onderhuurder eerder weggaat dan de afgesproken onderhuurperiode, dan mag je voor de resterende onderhuurperiode nog een nieuwe onderhuurder zoeken.
- Je mag de onderhuurperiode tijdens de looptijd verlengen tot de maximale termijn van 12 maanden.
- De onderhuur is pas van kracht als je aanvraag door SSH is bevestigd.
- De onderhuurder is ervan op de hoogte dat zijn persoonlijke gegevens worden gedeeld met de SSH en gaat hiermee akkoord.
Je kunt je onderhuurder aanmelden via het menu 'onderverhuren' op Mijn SSH.
Wie is verantwoordelijk voor de huurbetaling aan de SSH?
De huurder betaalt maandelijks de huur aan de SSH, dus niet de onderhuurder.
Ik heb geen menu 'onderverhuren'
Helaas hebben nog niet alle bewoners deze functionaliteit in Mijn SSH. Je kunt ons de gegevens van je onderhuurder doorgeven via info@sshxl.nl, zodat wij dit administratief kunnen verwerken. Zou je de volgende gegevens van je onderhuurder met ons willen delen: zijn/haar voorletters, voornaam, achternaam, geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer en de periode van onderhuur, (maximaal 12 maanden).
Hoe ziet een onderhuurcontract eruit?
Hier vind je een voorbeeld van een onderhuurcontract.
Kan ik huurtoeslag blijven ontvangen terwijl ik onderverhuur?
Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie; we raden je aan om contact op te nemen met de Belastingdienst. Meer informatie hierover lees je op deze pagina. Let op: in de context van onderhuur bij de SSH hanteert de Belastingdienst een ander begrip, namelijk 'doorverhuur' of 'huisbewaring.
Kan mijn onderhuurder zich inschrijven op mijn adres?
Als je een onderhuurder hebt, kan diegene zich gewoon inschrijven op jouw adres.
Mag ik mijn kamer onderverhuren terwijl ik een tussenjaar heb?
Dat mag! Houd wel rekening met het volgende. Als je n.a.v. de campuscontrole hebt aangegeven dat je een tussenjaar hebt, beëindigen we je huurcontract formeel per 30 november. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Krijgt een onderhuurder voorrang?
Heb je je woonruimte in onderhuur? Dan krijgt je onderhuurder helaas geen voorrang als jij als hoofdbewoner tijdens de onderhuurperiode je huurcontract opzegt. De kamer of woning komt gewoon in ons huuraanbod te staan, en iedereen kan erop reageren, inclusief de onderhuurder. Naast de onderhuurder hebben ook andere woningzoekenden dus kans om de nieuwe huurder te worden.