Huurtoeslag

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Kan ik huurtoeslag krijgen? 

Je kunt huurtoeslag aanvragen als de huur die je betaalt te hoog is in verhouding tot je inkomen. Op deze pagina kun je berekenen of dit het geval is. Overigens is het voor woningen bijna altijd mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, maar voor kamers niet altijd. Wij vermelden dit bij de advertentie van de woonruimte. Bewoners van gemeubileerde Short Stay-kamers komen helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Ben je jonger dan 23 jaar? Dan kun je huurtoeslag aanvragen wanneer je rekenhuur ligt tussen €226,67 en €454,47 per maand (huurgrenzen 2024). Ben je 23 jaar of ouder, dan moet je rekenhuur liggen tussen €226,67 en €879,66 per maand (huurgrenzen 2024). De rekenhuur bestaat uit de netto huur plus enkele servicekosten. De volgende servicekosten tellen mee: elektra algemene ruimte, huismeester en schoonmaak algemene ruimte. 

Ik heb een onderhuurder. Blijf ik huurtoeslag ontvangen?

Houd er rekening mee dat het onderverhuren van je kamer of woning gevolgen kan hebben voor je huurtoeslag. Informeer bij de Belastingdienst wat voor jou de gevolgen kunnen zijn. Als huurder blijf je evt. huurtoeslag ontvangen, en kun je dit zelf verrekenen met je onderhuurder. De Belastingdienst kan maar één keer huurtoeslag per adres verstrekken. Let op: in de context van onderhuur bij de SSH hanteert de Belastingdienst een ander begrip, namelijk 'doorverhuur' of 'huisbewaring'.

Mijn huurprijs is verhoogd. Krijg ik nog huurtoeslag?

Ieder jaar passen we per 1 juli de huur aan; vaak hangt dit samen met het percentage van de inflatie. Je krijgt vóór 1 mei bericht over de huuraanpassing. Komt je huur door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens die de belastingdienst hanteert, maar kreeg je ervóór wel huurtoeslag voor je kamer? Dan behoud je recht op huurtoeslag. De belastingdienst noemt dit het verworven recht. 

Kom ik in aanmerking voor huurkorting?

De  SSH biedt ook tijdelijke huurkorting aan jongeren onder de 23 met een te hoge huur. Met de tijdelijke huurkorting kun je vervolgens in aanmerking komen voor huurtoeslag. Heb je recht op huurkorting? Dan hoef je niets te doen, de tijdelijke huurkorting wordt automatisch toegepast als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je bent jonger dan 23 jaar 
  • je huurt een zelfstandige woning of een kamer met huurtoeslag die eigendom is van de SSH. TalentSquare (Tilburg) en Talentenplein 408-523 zijn een uitzondering; deze panden zijn geen eigendom van de SSH, maar je kunt hier wel huurkorting krijgen.
  • en je hebt een huurcontract met een rekenhuur boven de €454,47 (prijspeil 2024).