Inschrijven

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Wat kost het? 

Inschrijven kost eenmalig 20 euro. Dit kan vanaf het moment dat je 16 jaar bent geworden. Bij ons hoef je niet jaarlijks opnieuw te betalen.

Moet ik dan al studeren? 

Je hoeft nog niet te studeren als je je bij ons inschrijft. Sterker nog, het is juist slim om je alvast in te schrijven als je nog niet studeert; op die manier bouw je als scholier al wat inschrijftijd op. 

Moet ik studeren in de stad waar ik ga wonen?

Nee, je hoeft niet persé in de stad te studeren waar je gaat wonen. 

In welke steden zit de SSH? 

Je inschrijving is geldig in Utrecht (en omgeving), Rotterdam, Amersfoort, Zwolle en Tilburg. We vragen je tijdens de inschrijving om aan te geven waar je denkt te gaan studeren/wonen. Na je inschrijving kun je ook op woonruimtes in andere SSH-steden reageren, dus je antwoord verplicht je nergens toe! Houd er trouwens wel rekening mee dat je inschrijftijd nodig hebt om in aanmerking te komen voor een uitnodiging voor een hospiteeravond of bezichtiging. Misschien zie je ook studio's in Groningen voorbij komen, maar die zijn alleen bedoeld voor studenten van University College Groningen en internationale PhD-studenten. 

Tot welke leeftijd kan ik me inschrijven?

De maximale inschrijfleeftijd voor reguliere verhuur is in de meeste gevallen 27 jaar. Alleen voor PhD'ers in Tilburg en Groningen geldt een maximale inschrijfleeftijd van 32 jaar. Tot welke leeftijd je je kamer of woning mag huren, hangt af van tot welke leeftijd je studeert en/of wat je inkomen is. Als je op je 30ste geen kamer of woning bij ons huurt, schrijven we je uit. Voor PhD'ers in Tilburg en Groningen geldt hier een leeftijd van 35 jaar. Ben je op dat moment wél huurder bij ons? Dan zul je moeten aantonen dat je voldoet aan onze huurvoorwaarden. Overigens zijn we verplicht om de gegevens van huurders t/m zeven jaar na de laatste huurperiode te bewaren.

Je hoeft niet persé in de stad te studeren 
waar je gaat wonen. 


Loopt m'n inschrijftijd door?

Je inschrijftijd loopt gewoon door als je bij ons een kamer of woning gaat huren.


Ik ben MBO- of deeltijdstudent. Kan ik me inschrijven?

Ook als MBO-student of deeltijdstudent kun je je bij ons inschrijven! Houd er rekening mee dat we bij het toewijzen van een woonruimte vragen om een inkomensbewijs. In tegenstelling tot bij voltijdstudenten, mogen we er bij MBO- en deeltijdstudenten namelijk niet vanuit gaan dat je minder dan 47.699 euro (inkomensgrens 2024) per jaar verdient. 

Aan welke onderwijsinstelling moet ik studeren?

Om in aanmerking te komen voor een kamer/woning van de SSH met een campuscontract, is het van belang dat je een erkende opleiding volgt. Hiervoor kun je het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) of het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO) checken. Deze lijsten worden up-to-date gehouden door DUO. 

Wij erkennen alle opleidingen die in het 
 CROHO- en CREBO-register van DUO staan.


Hoeveel inschrijftijd heb ik nodig? 

Met andere woorden: hoe lang duurt het voordat ik een kamer heb? Dat is een hele logische vraag, waarop we helaas geen simpel antwoord kunnen geven. Het verschilt namelijk per stad, per pand en per type woonruimte. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt om een uitnodiging voor een hospiteeravond of bezichtiging te krijgen nadat je op een advertentie in ons huuraanbod hebt gereageerd. Om je een idee te geven hoe groot die kans is, geven we op deze pagina een indicatie van de benodigde inschrijftijd (ook wel wachttijd genoemd). Let op: onze inschatting is gemaakt op basis van statistieken van de afgelopen jaren. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen! Het kan - bijvoorbeeld vanwege piekdrukte in de zomer en aan het begin van het studiejaar - voorkomen dat de uiteindelijke benodigde inschrijftijd hoger ligt dan de indicatie.

Waar vind ik mijn inschrijftijd? 

Als je inlogt op Mijn SSH, ga dan naar 'Mijn gegevens'. Onder 'Persoonlijke informatie' vind je je inschrijfdatum en het aantal weken of maanden dat je bij ons ingeschreven staat. Als je in ons huuraanbod op een kamer of woning klikt, zie je meteen op welke plek je op dat moment zou staan als je zou reageren. Houd er rekening mee dat deze plek nog kan veranderen tot het moment dat de advertentie sluit.

Kan ik mijn inschrijving aan iemand anders geven?

Helaas mag iemand anders jouw inschrijving niet overnemen. 

Kan ik m'n inschrijving annuleren?

Als je je inschrijving binnen 14 dagen annuleert én je hebt nog niet gereageerd op een woonruimte, dan krijg je je inschrijfgeld van ons terug. Heb je al gebruik gemaakt van je inschrijving door één of meerdere reacties te plaatsen, of is de termijn van 14 dagen verstreken? Dan kun je geen aanspraak maken op teruggave van het inschrijfgeld.


Ik heb een Short Stay-inschrijving. Kan ik een reguliere inschrijving toevoegen?

Als je een Short Stay-inschrijving hebt, kun je een reguliere inschrijving toevoegen door in te loggen op Mijn SSH en naar 'Mijn gegevens' te gaan. Scrol naar beneden en klik op 'Long Stay-inschrijving toevoegen'. Je reguliere inschrijving wordt toegevoegd nadat je hebt betaald. Houd rekening met het volgende: hoewel er een leeftijdsgrens is voor een reguliere inschrijving, wordt het inschrijfproces niet geblokkeerd omdat je al een Short Stay-account hebt. Als je ouder dan 27 bent kun je echter geen reguliere woonruimte bij ons huren.