Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.
Wanneer mag ik samenwonen?
Samenwonen mag alleen in een zelfstandige woonruimte, en niet in een kamer. De reden hiervoor is dat we in sommige gebouwen om veiligheidsredenen niet meer mensen mogen huisvesten dan volgens de gebruikersvergunning is toegestaan. Bovendien vinden we het ten aanzien van de afrekening van de servicekosten én mogelijke overlast richting medebewoners niet fair om meerdere bewoners in een kamer te huisvesten.
Als we het over samenwonen hebben, maken we bij de SSH onderscheid tussen inwoning en medehuurderschap.
- Inwoning betekent dat er iemand in je woonruimte komt wonen, zonder dat diegene huurrechten en -plichten krijgt.
- Medehuurderschap betekent dat de namen van beide huurders op het huurcontract komen te staan, en dat je beiden dezelfde huurrechten en -plichten hebt.
Bij zowel inwoning als medehuurderschap mag degene die bij je komt wonen zich inschrijven bij de gemeente. Let op: omdat je een meerpersoonshuishouden wordt, kan dit wel invloed hebben op eventuele huurtoeslag!
Voorwaarden inwoning:
- Je woont in een studio die groter is dan 30 m2 (excl. badkamer, keuken en toilet) óf in een woning met twee of meer kamers. Het maakt niet uit welk soort contract je hebt (campuscontract, jongerencontract, tijdelijk contract of contract voor onbepaalde tijd).
- We stellen geen eisen aan degene die bij je komt inwonen; dit mag dus een familielid zijn, een partner of een vriend/vriendin.
- Je vraagt via info@sshxl.nl toestemming aan de SSH. Geef je e-mail het volgende onderwerp: ‘samenwonen via inwoning’.
- Degene die bij je komt inwonen, heeft in de afgelopen twee jaar geen overlast veroorzaakt. Komen we erachter dat er wel overlast is veroorzaakt, dan hebben we het recht om onze toestemming in te trekken.
Voorwaarden medehuurderschap:
- Je woont in een studio die groter is dan 30 m2 (excl. badkamer, keuken en toilet) óf in een woning met twee of meer kamers. Het maakt niet uit welk soort contract je hebt (campuscontract, jongerencontract, tijdelijk contract of contract voor onbepaalde tijd).
- Je bent geen familie van elkaar.
- Eén van onderstaande situaties is op jou en je beoogde medehuurder van toepassing:
- Jullie zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap. Lever in dit geval dan een uittreksel van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap aan.
- Jullie wonen al minimaal twee jaar bij elkaar in met toestemming van de SSH, en jullie hebben de intentie om deze gemeenschappelijke huishouding tot in lengte van jaren te laten duren. Twee jaar op hetzelfde adres ingeschreven staan is dus niet voldoende! Een duurzame gemeenschappelijke huishouding toon je aan door bijvoorbeeld een samenlevingscontract naar ons op te sturen. Een verzekering of gezamenlijke rekening op twee namen (minimaal twee jaar oud) mag ook. Hoe meer bewijzen, hoe beter we de situatie kunnen beoordelen. Let op: alleen als het huurcontract al door één persoon is getekend, vragen we jullie aan te tonen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding van minimaal twee jaar. Accepteer je het huurcontract samen met een partner? Dan hoef je alleen maar een document aan te leveren dat aantoont dat jullie op dit moment in een partnerrelatie zitten.
- Je vraagt via info@sshxl.nl toestemming aan de SSH. Geef je e-mail het volgende onderwerp: ‘samenwonen via medehuurderschap’.
Wat gebeurt er met de huurprijs?
Als je gaat samenwonen blijft de huurprijs hetzelfde. Houd er wel rekening mee dat als gas/water/licht in de huurprijs zit, je met z'n tweeën waarschijnlijk meer zult verbruiken dan alleen. Dit kan invloed hebben op de servicekostenafrekening.
Ik heb een jongerencontract. Mag mijn medehuurder 28 jaar of ouder zijn?
Bij het tekenen van een jongerencontract kijken we inderdaad o.a. naar de leeftijd van de hoofdhuurder; hij of zij mag niet ouder dan 27 zijn. Bij een aanvraag voor medehuurderschap kijken we niet naar de leeftijd van je medehuurder, zo lang iemand meerderjarig is.
Checken jullie het inkomen van mijn medehuurder?
Bij het tekenen van een jongerencontract kijken we inderdaad o.a. naar het jaarinkomen van de hoofdhuurder; dat moet onder een bepaalde grens liggen. Bij een aanvraag voor medehuurderschap kijken we niet naar het inkomen van je medehuurder.