Jongerencontract

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Wat is een jongerencontract?

We verhuren in Utrecht zelfstandige woningen met een jongerencontract. Meestal gaat het hier om appartementen waarbij je twee of drie kamers hebt. Een jongerencontract betekent dat je een tijdelijk contract krijgt voor maximaal vijf jaar. Je hoeft voor dit type contract niet te studeren. De woning wordt toegewezen op basis van inschrijftijd.

Om te kunnen reageren op woningen met een jongerencontract moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je staat ingeschreven bij de SSH.
  • Je huurt op dit moment een studentenkamer of- studio bij ons.
  • Bij het ingaan van de huurperiode ben je minimaal 18 en maximaal 27 jaar oud. 

Wat gebeurt er als ik 28 word?

Als je 28 jaar wordt terwijl je een jongerencontract hebt, mag je gewoon in je woning blijven wonen (ongeacht hoeveel je gaat verdienen) totdat het contract afloopt. Dus stel dat je 27 jaar oud bent bij het afsluiten van het vijfjarencontract, dan mag je tot 32-jarige leeftijd in de woning blijven wonen. 

Wat mag ik verdienen om een jongerencontract te krijgen?

Vanuit Europese regelgeving mogen huurders van onze kamers en woningen niet meer dan €47.699 (2024) per jaar verdienen. Met welk inkomen je op welke jongerenwoningen mag reageren, lees je hier.

Mag ik meerdere keren een jongerencontract tekenen? 

Dat mag, mits je aan de voorwaarden voldoet. Dus stel dat je huurt met een jongerencontract en je bent nog geen 28 jaar oud, dan kun je daarna nog een jongerencontract tekenen. Het maakt daarbij niet uit of het eerdere contract z'n einddatum heeft bereikt of dat je het zelf hebt opgezegd. 

Kan ik mijn jongerencontract verlengen?

Nee, helaas - ook niet als je een jongerencontract via Goeie Buur hebt. Je bent zelf verantwoordelijk om binnen vijf jaar vervolghuisvesting te vinden. We zeggen je jongerencontract op wegens dringend eigen gebruik; zo heet dat voor de wet. Omdat er grote behoefte is aan studentenkamers- en woningen, hebben we je woonruimte nodig om doorstroom te creëren en nieuwe studenten en jongeren te huisvesten. Wel hebben we hiervoor wettelijk gezien jouw instemming nodig. Als je contract afloopt, vragen we je dus om via Mijn SSH akkoord te gaan beëindiging van het huurcontract. Als we niks van je horen, gaan we naar de rechter op de opzegging definitief te maken.

Mijn jongererencontract loopt bijna af. Kan SSH iets voor mij betekenen? 

Nee, helaas - ook niet als je een jongerencontract via Goeie Buur hebt. Je bent zelf verantwoordelijk om binnen vijf jaar vervolghuisvesting te vinden. Ben je nog geen 28 jaar? Dan kun je via WoningNet reageren op andere jongerenwoningen. Studeer je? Kijk dan op ROOM, het landelijk inschrijfplatform voor studentenkamers. 

Ik huur nog niet bij de SSH. Zijn er andere opties?

Woon je op dit moment niet bij de SSH? We bieden ook een aantal jongerenwoningen aan via WoningNet.