Reageren op woonruimte

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Moet ik studeren om te kunnen reageren?

In principe kun je pas een huurcontract tekenen als je een geldig studiebewijs aan ons kunt laten zien. Hierbij mag de startdatum van je studie maximaal twee maanden na de startdatum van je huurcontract zijn. Er is één uitzonderingsperiode waarbij er iets meer ruimte tussen mag zitten; als je voor de eerste keer een woonruimte bij ons accepteert en de huur gaat tussen 1 juni en 1 september in, dan accepteren we een voorlopig studiebewijs of bewijs van inschrijving. Houd er wel rekening mee dat er geen enkel voorbehoud op het document mag staan; denk aan het halen van je eindexamen, het definitief bevestigen van je studiekeuze via Osiris, etc. Onze ervaring is dat onderwijsinstellingen meestal pas een voorlopig studiebewijs uitgeven nádat de examenuitslagen binnen zijn.

Op hoeveel woonruimtes kan ik tegelijk reageren?

Je kunt op maximaal 7 kamers of woningen tegelijk reageren. Als je dit aantal hebt bereikt, krijg je vanzelf een melding. Overigens kun je in de advertentie al zien op welke plek je op dat moment zou staan als je daadwerkelijk zou reageren. Deze plek wordt gebaseerd op de hoeveelheid inschrijftijd die je hebt. Houd er rekening mee dat deze plek nog kan veranderen tot het moment dat de advertentie sluit. 


Kan ik een woonruimte weigeren?

In principe mag je zo vaak weigeren als je wil! Maar als blijkt dat je naar aanleiding van een hospiteeravond meerdere aanbiedingen hebt gehad die je steeds geweigerd hebt, kan je geen aanspraak maken op onze kamergarantie. Heb je via Mijn SSH het (concept)huurcontract voor een kamer of woning geaccepteerd? Dan kun je daarna niet meer vrijblijvend weigeren. We hanteren dan een opzegtermijn van één maand voor de huur van de kamer of woning die je hebt geaccepteerd.

Als je een (concept)huurcontract hebt geaccepteerd, 
kun je daarna niet meer vrijblijvend weigeren. 


Ik werk al. Wat mag ik met mijn inkomen huren? 

Als je niet (meer) studeert, kom je helaas niet voor alle woningen in aanmerking. De overheid vereist dat mensen een woning huren die bij hun inkomen past - dat noemen we passend toewijzen. Concreet betekent dat het volgende: met een jaarinkomen t/m €27.725 (2024) mag je reageren op woningen met een netto huurprijs t/m €650,43 (2024). Verdien je jaarlijks tussen de €27.725 en €47.699 (2024), dan mag je op alle woningen reageren die we zonder campuscontract verhuren. Er is dus geen minimale huurprijs! Verdien je meer dan €47.699 per jaar? Dan kom je helaas niet voor ons sociale huuraanbod in aanmerking. Op onze eigen website en op WoningNet kun je onze vrije sector woningen vinden, waarvoor je wel meer mag verdienen.

Een paar voorbeelden:

  • Jamilla is al afgestudeerd en verdient €23.398 per jaar. Ze mag reageren op woningen zonder campuscontract, waarvan de netto huurprijs €650,43 (2024) of minder is.
  • Sem werkt al een tijdje en verdient €34.476 per jaar. Hij mag reageren op alle woningen die we zonder campuscontract verhuren. 
  • Linn en Kris hebben beiden een baan en wonen samen. Ze hebben een gezamenlijk jaarinkomen van €30.718 en mogen reageren op woningen zonder campuscontract, waarvan de netto huurprijs €650,43 (2024) of minder is.
  • James en Robin hebben beiden een baan en wonen samen. Ze hebben een gezamenlijk jaarinkomen van €49.677 en mogen reageren op alle woningen die we zonder campuscontract verhuren.

Kan ik voorrang krijgen?

We krijgen vaak de vraag of we voorrang geven of een uitzondering maken op basis van reisafstand, thuissituatie of andere persoonlijke omstandigheden. Helaas doen we dat niet. De reden hiervoor is dat we zo veel mogelijk studenten willen huisvesten, en we het toewijzen van kamers en woningen op basis van inschrijftijd het meest eerlijk vinden.

Wel hebben we in Utrecht een aantal woningen voor specifieke doelgroepen, zoals studenten met ASS (Autisme Spectrum Stoornis), dove studenten en studenten gebarentaal, minder valide studenten met een lichamelijke beperking die rolstoelafhankelijk zijn, Goeie Buur, studerende topsporters, en conservatorium- en kunstacademiestudenten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je meestal een bevestiging/advies nodig van je studentdecaan. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Daarnaast is er een een voorrangsregeling voor de woningcorporaties die jaren geleden de bouw van Casa Confetti hebben medegefinancierd. Zij kunnen studenten aan ons voordragen, waarna deze studenten met voorrang kunnen reageren op studentenkamers in de grote studentencomplexen in Utrecht. Het gaat om de volgende corporaties: Beter Wonen Vechtdal, Provides, Patromimium Woonservice, Rhenam Wonen, Woongroen, Site Woondiensten, Stichting Clavis, SWA, Lekstede Wonen, Kleurrijk Wonen, Westhoek Wonen, Woningstichting de Kernen, Woningstichting Nijkerk, Woongoed Zeeuwsvlaanderen, Woonlinie en Mooiland.

Hoe werkt woningruil?

Met andere woningcorporaties hebben we afgesproken dat huurders van zelfstandige woning mogen wisselen, ook als het over de 'grenzen' van de SSH heen gaat. Als huurder moet je zelf een ruilpartner zoeken, waarna wij én de andere verhuurder aangeven of we akkoord gaan met de ruil. Let op: dat is niet altijd het geval! Na het aandragen van een ruilpartner bekijken we o.a. of het inkomen van je ruilpartner passend is voor de woning waarnaar hij wil verhuizen. De huurprijs wordt vervolgens opgetrokken tot de maximaal toegestane huurprijs. De ruilpartner krijgt een nieuw huurcontract met de daarbij geldende voorwaarden. Als jij nu bijvoorbeeld een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt, dan is de kans aanwezig dat je ruilpartner een jongerencontract krijgt - en dus niet ouder dan 27 jaar mag zijn bij het ingaan van het huurcontract.