Hospiteren

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Hospiteren VS bezichtigen

Wij wijzen al onze kamers en woningen in principe toe op basis van inschrijftijd. In ons huuraanbod zie je meteen of de geïnteresseerden met de meeste inschrijftijd de woonruimte kunnen komen bekijken via een hospiteeravond of via een bezichtiging. Bij de meeste kamers (en sommige zelfstandige woningen) wordt er gehospiteerd. Dat betekent dat medebewoners n.a.v. een hospiteeravond hun nieuwe huisgenoot kiezen. Bij de meeste zelfstandige woningen (en sommige kamers) wordt er bezichtigd; in dat geval wordt alleen op basis van inschrijftijd bepaald wie de nieuwe huisgenoot wordt. Eventuele medebewoners hebben geen invloed op deze keuze. 

Wat is hospiteren? 

Hospiteren is het matchmaking-proces tussen woningzoekenden en een studentenhuis. Op een door het huis georganiseerd moment, vaak een avond, leert iedereen elkaar wat beter kennen. Hospiteeravonden zijn er in vele vormen. Soms laat een huis je in de uitnodiging weten hoe de avond eruit gaat zien, maar vaak is het een verrassing tot je er bent. Om je toch een idee te geven, zijn dit - in willekeurige volgorde - wat gebruikelijke vormen: de borrel (het huis nodigt alle hospitanten tegelijkertijd uit voor een drankje), de kringverjaardag (het huis houdt meerdere kennismakingsrondes met een klein groepje hospitanten per ronde) en de speeddate (het huis nodigt de hospitanten één voor één uit zodat ze de volledige aandacht voor jou hebben). Ook krijg je als hospitant de mogelijkheid je potentiële nieuwe woonruimte te bekijken. Na afloop kiezen de bewoners van het studentenhuis samen een nieuwe huisgenoot uit. Als het de gekozen hospitant ook leuk lijkt om in het huis te wonen, is er een match! 

Waarom werkt de SSH met hospiteren? 

In veel studentenhuizen delen bewoners faciliteiten met elkaar, zoals een badkamer, toilet en/of (woon)keuken. Dat betekent automatisch dat je veel met elkaar te maken hebt in huis. Bovendien is elk studentenhuis anders, met een eigen sfeer met normen, waarden en gewoontes. Op een hospiteeravond kan een huis kijken wie het beste in de bestaande sfeer past. Hospitanten kunnen op hun beurt tijdens het hospiteren de sfeer aanvoelen en voor zichzelf bepalen of ze in het huis zouden willen wonen. Omdat dit proces niet bij iedereen past, bieden we ook kamers en woningen aan waar bezichtigd wordt. 

Wanneer mag ik hospiteren? 

Als er een woonruimte vrijkomt waar gehospiteerd wordt, zetten we deze online in ons huuraanbod. Vervolgens worden de reacties automatisch gesorteerd op inschrijftijd. De 15 tot 25 kandidaten met de meeste inschrijftijd krijgen een uitnodiging voor de hospiteeravond. Het uiteindelijke aantal uitnodigingen dat we versturen hangt af van het aantal bevestigingen en afzeggers. De bewoners krijgen uiteindelijk een kandidatenlijst en nemen met iedereen contact op om een tijdstip af te stemmen. Aan het eind van de avond kiezen ze uit alle hospitanten een nieuwe huisgenoot.

Ik mag hospiteren, maar hoor niks van het huis.

De bewoners nemen contact met je op zodra ze de volledige kandidatenlijst hebben ontvangen. Afhankelijk van afmeldingen kan dat soms even duren. Heb je na een paar dagen nog niks gehoord? Dan vind je op Mijn SSH de gegevens van de contactpersoon namens het huis. Bel of app in dat geval gerust even!

Kan ik online hospiteren?

Hospiteren kan ook online plaatsvinden! Dan maak je kennis via bijvoorbeeld Facetime, Skype of WhatsApp (videobellen). Stem dit wel altijd van tevoren af met het huis, zodat ze weten dat je niet fysiek langskomt. 

Ik ben vergeten te laten weten of ik naar de hospiteeravond kom. Kan ik alsnog komen? 

Helaas.. als je je komst niet op tijd hebt bevestigd via Mijn SSH, dan kunnen we dat helaas niet terugdraaien! Ons systeem is geautomatiseerd en heeft de kandidatenlijst al opgesteld. Je kunt dus niet alsnog naar de hopsiteeravond komen. 

Moet ik me afmelden als ik niet kom?

Ja, graag! Dat kan via Mijn SSH. Heb je al contact gehad met het huis? Informeer ook hen dan zo snel mogelijk. 

Wanneer hoor ik of ik 't geworden ben?

Als je uitgekozen bent, hoor je dat vanzelf. Hou je telefoon in ieder geval goed in de gaten! Denk in de tussentijd na of je in het huis zou willen wonen. Het is belangrijk om kritisch te zijn, ondanks het kamertekort. Wil je de kamer toch liever niet en word je wel gekozen? Wees eerlijk en wijs de kamer netjes af. Je mag zo vaak weigeren als je wilt, maar houd er wel rekening dat je dan niet meer in aanmerking komt voor hospiteergarantie (zie onder).

Hebben jullie hospiteertips?

  • Als je gaat hospiteren, is het belangrijk dat je jezelf bent. Dat is niet alleen fijn voor het huis, maar ook voor jezelf. 
  • Zorg ervoor dat je op tijd komt en vertrekt zodra het huis hier om vraagt. Kom je toch te laat? Vaak is dat geen probleem, maar laat het dan wel even weten aan de contactpersoon van het huis. 
  • Kom alleen. Hoe gezellig je vader/moeder/tante ook is, het huis is benieuwd naar jóu!
  • Ben je zenuwachtig? Dat is helemaal niet erg! Besef je goed dat iedereen op de hospiteeravond in hetzelfde schuitje zit - of ooit zat.
  • Vraag tijdens de hospiteeravond hoe en wanneer het huis laat weten of je het geworden bent. Zo weet je waar je aan toe bent!

Hoe vaak moet ik hospiteren? 

Het kan even duren voor je een huis hebt gevonden dat goed bij je past. Sommige hospitanten vinden in drie keer een match, anderen in twintig keer. Gemiddeld hospiteren woningzoekenden zeven keer. Het is belangrijk om een afwijzing niet op jezelf te betrekken. Vaak ligt het niet aan jou als persoon, maar aan de wensen van het huis.

Wat als hospiteren niet lukt?

Als je steeds niet wordt uitgekozen bij een hospiteeravond, dan is dat natuurlijk heel vervelend! Daarom bieden we hospiteergarantie (ook wel kamergarantie genoemd) aan studenten onder de 27. Heb je nog niet eerder bij ons gewoond? En heb je de afgelopen drie maanden minstens twintig keer gehospiteerd en is het je niet gelukt een kamer te vinden? Dan kun je ons vragen je een kamer toe te wijzen. Dit noemen we ook wel directe plaatsing. Je krijgt dan op basis van beschikbaarheid eenmalig een willekeurige kamer aangeboden zonder te hospiteren. We controleren natuurlijk wel even of je inderdaad op twintig hospiteeravonden aanwezig bent geweest. Het zou kunnen dat we je vragen om je aanwezigheid middels app- of mailconversaties aan te tonen, dus bewaar deze contactmomenten met de diverse studentenhuizen. Houd er daarnaast rekening mee dat we je mogelijk op kantoor uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Ik heb een onprettig gevoel overgehouden aan een hospiteeravond. 

De bewoners van het huis hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de avond zo prettig mogelijk te laten verlopen voor alle aanwezigen. In het uitzonderlijke geval dat er vooraf, tijdens of na een hospiteeravond iets is gebeurd dat niet door de beugel kan, dan horen we dat graag. Neem contact met ons op via info@sshxl.nl.