Hospiteren

Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.

Hospiteren VS bezichtigen

Wij wijzen al onze kamers en woningen in principe toe op basis van inschrijftijd. In ons huuraanbod zie je meteen of de geïnteresseerden met de meeste inschrijftijd de woonruimte kunnen komen bekijken via een hospiteeravond of via een bezichtiging. Bij de meeste kamers (en sommige zelfstandige woningen) wordt er gehospiteerd. Bij kamers heeft dat ermee te maken dat je faciliteiten zoals een badkamer/keuken/toilet deelt, en je dus veel met elkaar te maken hebt in huis. Daarom mogen medebewoners hier n.a.v. een hospiteeravond hun nieuwe huisgenoot kiezen. Bij de meeste zelfstandige woningen (en sommige kamers) wordt er bezichtigd; in dat geval wordt alleen op basis van inschrijftijd bepaald wie de nieuwe huisgenoot wordt. Eventuele medebewoners hebben geen invloed op deze keuze. 

Hospiteren, hoe werkt dat? 

Als er een woonruimte vrijkomt waar gehospiteerd wordt, zetten we deze online in ons huuraanbod. Vervolgens worden de reacties automatisch gesorteerd op inschrijftijd. De 15 tot 25 kandidaten met de meeste inschrijftijd krijgen een uitnodiging voor een hospiteeravond. Je maakt vervolgens met de bewoners een afspraak om de woonruimte te zien en kennis te maken. Meestal komen er meerdere hospitanten tegelijk langs. De bewoners kiezen daarna uit alle hospitanten een nieuwe huisgenoot. Hospiteren kan trouwens ook online plaatsvinden! Dan maak je kennis via bijvoorbeeld Skype, Facetime of WhatsApp (videobellen). Hospiteren is een beetje te vergelijken met een sollicitatie. Bereid je dus goed voor en probeer een positieve eerste indruk achter te laten!

Wat als hospiteren niet lukt?

Als je steeds niet wordt uitgekozen bij een hospiteeravond, dan is dat natuurlijk heel vervelend! Daarom bieden we kamergarantie / hospiteergarantie aan studenten onder de 27. Heb je nog niet eerder bij ons gewoond? En heb je de afgelopen drie maanden minstens twintig keer gehospiteerd en is het je niet gelukt een kamer te vinden? Dan kun je ons vragen je een kamer toe te wijzen; dat noemen we ook wel directe plaatsing. Je krijgt dan op basis van beschikbaarheid eenmalig een willekeurige kamer aangeboden zonder te hospiteren. We controleren natuurlijk wel even of je inderdaad op twintig hospiteeravonden aanwezig bent geweest. Het zou kunnen dat we je vragen om je aanwezigheid middels app- of mailconversaties aan te tonen. Houd er daarnaast rekening mee dat we je mogelijk op kantoor uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Ik ben vergeten te laten weten of ik naar de hospiteeravond kom. Kan ik alsnog komen? 

Helaas.. als je je komst niet op tijd hebt bevestigd via Mijn SSH, dan kunnen we dat helaas niet terugdraaien! Ons systeem is geautomatiseerd en heeft de kandidatenlijst al opgesteld. 

Ik mag naar de hospiteeravond komen. Moet ik zelf contact opnemen met het huis? 

De bewoners nemen contact met je op zodra ze de volledige kandidatenlijst hebben ontvangen. Afhankelijk van afmeldingen kan dat soms even duren. Heb je na een paar dagen nog niks gehoord? Dan vind je op Mijn SSH de gegevens van de contactpersoon namens het huis. Bel of app in dat geval gerust even!