Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay.
Wanneer krijgt mijn studentencomplex zonnepanelen?
Helaas kunnen we geen planning met je delen. Als je studentencomplex aan de beurt is, ontvang je daarover bericht.
Moeten we betalen voor het gebruik van de zonnepanelen?
Woon je in een kamer? Dan hoef je niets te betalen voor het gebruik van zonnepanelen. Woon je in een studio of appartement? Dan betaal je voorlopig ook niets voor het gebruik van zonnepanelen, maar dit kan veranderen. De overheid werkt aan een beleid waarbij het energielabel van je woning meetelt bij de huurprijs. In de toekomst kan het zo zijn dat je meer huur betaalt als je gebruikmaakt van zonnepanelen. Hoeveel dit precies is, is nog niet bekend.
Wat gebeurt er met de opgewekte stroom van de zonnepanelen?
De stroom gebruiken we voor de elektriciteit in je gebouw. Soms voor de elektriciteit in de algemene ruimtes en anders voor je eigen elektriciteitsrekening.
Wordt de stroom opgewekt voor de algemene ruimtes, of ook voor de kamers en woningen?
Dit is afhankelijk van de elektriciteitsmeter in je gebouw. Woon je in een studentencomplex met één collectieve meter, bijvoorbeeld Casa Confetti? Dan gaat alle stroom op ‘de grote hoop’. Dit betekent dat je de opgewekte stroom gebruikt voor je eigen kamer en bijvoorbeeld de wasmachine. Woon je in een studentencomplex met een aparte meter voor algemene ruimten en woningen, bijvoorbeeld de Warande of Cambridgelaan? Dan sluiten we de zonnepanelen aan op de elektriciteitsmeter voor algemene ruimten. Ook dan profiteer je van de opgewekte energie. Je betaalt namelijk apart voor elektriciteit in de algemene ruimten via de servicekosten.
Gaan we minder betalen voor elektriciteit en/of servicekosten?
We hopen natuurlijk van wel, maar elektriciteit is de afgelopen jaren fors duurder geworden. Ook werkt de overheid aan een beleid waarbij het energielabel van je woning meetelt bij de huurprijs. In de toekomst kan het daarom zo zijn dat je meer huur betaalt als je gebruikmaakt van zonnepanelen. Hoeveel dit precies is, is nog niet bekend.
Als er meer stroom wordt opgewekt dan wij verbruiken, krijgen we dan geld terug?
Soms wel, maar dit verschilt per studentencomplex. Bij een collectieve meter (grootverbruikaansluiting) mogen wij geen elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. De wachtlijst hiervoor is een paar jaar. Woon je in een studentenhuis met een individuele meter, bijvoorbeeld in een van onze stadspanden in Utrecht? Dan kan het wel zijn dat je geld terugkrijgt. Hoe veel dit is, zie je op eindafrekening. We streven er niet naar om zoveel mogelijk stroom op te wekken. Het kost namelijk veel geld om zonnepanelen te leggen en veel stroom levert niet altijd extra geld op. Ons doel is om de kosten voor elektriciteit zoveel mogelijk te verminderen voor alle studenten die bij de SSH wonen.
Moeten we apparaten, zoals de wasmachine, aanzetten op momenten dat de zon schijnt?
Ja, graag! Dit is goed voor het milieu en je ontlast het elektriciteitsnet.