Dit artikel gaat over reguliere verhuur. Klik hier om meer te lezen over het verschil tussen reguliere verhuur en Short Stay. Op zoek naar meer informatie over de huuraanpassing per 1 juli 2024? Lees hier meer info.
Waaruit bestaat de huurprijs?
De huurprijs bestaat uit de netto huur (ook wel kale huur genoemd) en de servicekosten. Servicekosten variëren per woonruimte, maar hebben vaak te maken met schoonmaak, verwarming, water, elektra en gemeentelijke belastingen. De netto huur is de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van de woonruimte en eventuele gemeenschappelijke (buiten)ruimtes. De netto huur inclusief de servicekosten vormt samen de bruto huur: dat is het bedrag dat je iedere maand aan de SSH betaalt.
Netto huurprijs + servicekosten = bruto huurprijs |
Hoe bepalen jullie mijn huurprijs?
Wij stellen de kale huur vast op basis van het puntensysteem van de overheid. Hierin staat wat de maximale huurprijs is die verhuurders mogen vragen. Dit puntensysteem heet het WWSO: het Woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woningen (kamers). Binnen dit systeem wordt de kwaliteit van een kamer gewaardeerd d.m.v. punten. Op basis van het totaal aantal punten wordt de (kale) huur berekend. Factoren die de hoogte van de huurprijs bepalen zijn bijvoorbeeld de grootte van de kamer, voorzieningen in de woonruimte en het aantal huisgenoten waarmee voorzieningen worden gedeeld. Daarnaast betaal je servicekosten, bijvoorbeeld voor internet, gas, water of elektra. In je huurcontract kun je precies zien welke kosten voor jou gelden.
Wat is een WWS(O)?
Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is een op punten gebaseerd systeem om de maximale (toegestane) huurprijs van een sociale huurwoning of kamer vast te stellen. Het WWS voor kamers noemen we ook wel het WWSO. De O staat voor onzelfstandig. Een kamer is een onzelfstandige woning, omdat je voorzieningen en een voordeur deelt. De SSH volgt de regels en wetgeving van de Rijksoverheid. We zijn verplicht om het WWSO toe te passen.
Waarom is er een nieuw WWSO?
Het oude WWSO kwam uit 1979 en was sterk verouderd. Dit maakte kamers bouwen, verhuren en verduurzamen verliesgevend. Dit terwijl er vanwege de woningcrisis wel hard (extra) kamers nodig zijn. In 2024 was er een tekort van 23.100 kamers. Het WWSO is daarom vernieuwd. Zo krijgen woningcorporaties meer financiële ruimte om kamers bij te bouwen of bestaande kamers te verduurzamen. De maximale huurprijzen zullen door het nieuwe WWSO stijgen. Dit stelt woningcorporaties (en specifiek studentenhuisvesters) in staat om kamers te blijven bouwen, verhuren en verduurzamen. Omdat we een stichting zijn, is winst maken uiteraard geen doel. Het nieuwe WWSO is er al een tijdje, maar de SSH past het toe vanaf januari 2025. Meer informatie hierover vind je op onze website.
Waarom is de huurprijs voor vrijkomende kamers in mijn huis ineens anders?
Omdat bij nieuwe verhuringen de huurprijs volgens het nieuwe WWSO wordt berekend. Deze nieuwe rekenmethode heeft invloed op de huurprijs bij nieuwe verhuringen. Huurprijzen van al lopende contracten worden niet aangepast. Het kan zijn dat we nog niet alle data voor de berekening van de huurprijs via het nieuwe WWSO hebben. Huurprijzen voor nieuwe vrijkomende kamers in je huis kunnen daarom in 2025 nog veranderen. We vragen nooit meer dan het wettelijke maximum.
Kan ik ergens zien hoe mijn huurprijs tot stand is gekomen?
Als je in 2025 een huurcontract hebt getekend (of gaat tekenen), vind je de berekening van je huurprijs in je (concept) huurcontract. Voor huurders die hun huurcontract in 2024 of eerder hebben getekend, volgt de berekening in de loop van 2025 op Mijn SSH.
Heeft het nieuwe WWSO invloed op m’n huurprijs?
Het nieuwe WWSO heeft qua huurprijs geen negatieve impact op al lopende huurcontracten. Het kan zijn dat je volgens het nieuwe WWSO teveel huur betaalt. In dat geval krijg je hierover bericht van ons, of heb je dat al gehad. Indien van toepassing verlagen we je huur met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025.
Heeft het nieuwe WWSO invloed op m’n huurtoeslag?
Tenzij je hierover bericht van ons hebt ontvangen, heeft dit geen invloed op je huurtoeslag. Het nieuwe WWSO wordt toegepast bij nieuwe verhuringen en niet op lopende huurcontracten.
Gaat het nieuwe WWSO ook in bij interne verhuizingen?
Ja, het WWSO wordt toegepast bij alle nieuwe verhuringen, dus ook bij interne verhuizingen. Houd hier rekening mee als één huisgenoot (meerdere) interne verhuizingen doorgeeft.
Kan ik narekenen of mijn huurprijs klopt?
Dat kan! Wij verhuren onze kamers op basis van het puntensysteem.
- Is je huurcontract ná 1 januari 2025 ingegaan?
Je kunt een huurprijscheck doen op de website van de Huurcommissie. De woningdata die je hiervoor nodig hebt vind je op Mijn SSH. Heb je een vraag over de huurprijscheck of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. - Is je huurcontract vóór 1 januari 2025 ingegaan?
Je kunt een huurprijscheck doen op de website van de Huurcommissie. De data die je hiervoor nodig hebt vind je later dit jaar op Mijn SSH. Wil je niet wachten? Dan kun je de data bij ons opvragen via info@sshxl.nl. Heb je een vraag over de huurprijscheck of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.
Let op: we werken op dit moment aan het actualiseren van onze woningdata. Het kan daarom zijn dat de data op Mijn SSH in 2025 nog verandert. Je zult dan zien dat op de website van de huurcommissie een hogere huurprijs wordt genoemd dan in jouw huurcontract staat. We veranderen de huurprijs in dat geval niet, en vragen nooit meer dan het wettelijke maximum.
Hoe vaak verhogen jullie de huur?
Los van het nieuwe WWSO passen we ieder jaar per 1 juli de huur aan; vaak hangt dit samen met het percentage van de inflatie. Je krijgt vóór 1 mei bericht over de huuraanpassing. Wij zullen nooit méér vragen dan de maximale huurprijs die vanuit het puntensysteem van het Ministerie van BZK geldt, ook niet na een huurverhoging. Ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan kun je bezwaar maken door vóór 1 juli een bezwaarschrift in te dienen bij de huurcommissie.
Houd er rekening mee dat naast de netto huur ook de servicekosten worden aangepast. Vaak gebeurt dit gelijktijdig met de jaarlijkse aanpassing van de netto huurprijs. In uitzonderlijke gevallen kunnen we de servicekosten meerdere keren per jaar aanpassen als het werkelijke verbruik hoger is dan het voorschotbedrag.
Daarnaast hebben we met onze huurdersvertegenwoordiging BoKS afgesproken dat we de huur verhogen als een kamer of woning vrijkomt. Dit noemen we huurharmonisatie. Hierdoor kan het voorkomen dat je een ander huurbedrag betaalt dan je huisgenoot.