Internet | Mammoet

Deze pagina is bedoeld voor bewoners van Mammoet (Utrecht).

Jouw specifieke situatie:

• Jij hebt een glasvezel CPE, ook wel hybrid CPE genoemd. Een CPE is een ander woord voor de router. CPE staat voor Customer Premises Equipment. Let op: haal de CPE nooit van de muur!
  • Daarnaast hangen er access points in de keuken en studieruimteDat zorgt voor internetverbinding en je kunt er bovendien IPTV mee kijken.

Ik krijg geen verbinding met het internet. Wat moet ik doen?

Krijg je geen verbinding met het internet? Aan de LED-lampjes op de CPE kun je direct zien of je aansluiting werkt.

• Als de lampjes power (U), uplink (<>) en Internet (@) constant aan zijn, moeten de LAN-poorten werken.
  • Als bovendien het wifi-lampje aan is moet ook de wifi werken.
  • Als de uplink- en internet-lampjes knipperen, is er een probleem.
  • Als het power-lampje uit is, controleer dan of de stroomadapter is aangesloten.
  • Als het internet-lampje uit is, herstart dan de CPE. Dat doe je door de stroomadapter uit het stopcontact te halen, een minuut te wachten en 'm daarna weer in het stopcontact te doen. Houd daarna de resetknop op de CPE minstens tien seconden ingedrukt. Meestal zit de resetknop achter een gaatje in de zijkant, waar je met een satéprikker o.i.d. in moet prikken. Als alle lampjes twee keer hebben geknipperd, kun je het knopje loslaten. Wacht een paar minuten, zodat de CPE zich opnieuw kan instellen. Hij start als het goed is automatisch weer op. De lampjes voorop de CPE gaan dan weer continu branden.

Blijft de CPE een foutmelding aangeven? Stuur dan een mailtje naar helpdesk@sshnet.nl.

Het signaal van m'n wifi is ineens heel zwak geworden. Hoe komt dat?

Net als de meeste routers zijn de CPE's van de SSH dual band; daarmee kun je verbinden op 2.4GHz en 5GHz wifi. Deze CPE toont maar één SSID en je systeem, computer, tablet of telefoon kiest zelf de beste frequentie voor de verbinding met de CPE.

Als je last hebt van slechte wifi, dan komt dat meestal omdat je wifi-signaal gestoord wordt door andere CPE’s in de buurt. De oplossing kan zijn om in dat geval 5GHz wifi te gaan gebruiken, in plaats van 2.4GHz wifi. Je systeem moet het wel aankunnen. Ook andere apparatuur (zoals magnetrons) kunnen storen. Mochten er problemen blijven dan zou je in de instellingen van de CPE de 2,4 GHz frequentie uit kunnen zetten en dus altijd 5 GHz wifi gebruiken.

Als het gebruik van 5GHz wifi niet helpt, dan helpt soms het resetten van je CPE. Houd de resetknop aan de voorkant van de CPE ingedrukt totdat alle lampjes twee keer hebben geknipperd. Dit kan meer dan 20 seconden duren! Wacht een paar minuten, zodat de CPE zich opnieuw kan instellen. Hij start als het goed is automatisch weer op.

Een alternatief voor slechte wifi is om je computer of laptop via een netwerkkabel aan de CPE te verbinden. Heeft je computer geen netwerkaansluiting, maar alleen USB-poorten? Koop dan een adapter voor ethernet naar USB; daarmee kun je je computer of laptop via een netwerkkabel verbinden.

Ik ben in quarantaine geplaatst, wat betekent dat?

De reden voor quarantaine is meestal dat een systeem achter je CPE of andere router besmet is met malware. Soms staat er bovenaan de quarantainepagina een speciaal bericht voor jouw verbinding. Wij weten niet welk systeem in je kamer besmet is, omdat alleen de verbinding van de CPE of router met het SSHnet gezien wordt. Zorg er in ieder geval voor dat de malware verwijderd wordt. Als de malware verwijderd is, klik dan op de gele button rechts onderaan op de quarantainepagina (waarop staat ‘Verlaat quarantaine’). Nadat je op deze button hebt geklikt, heeft het systeem ongeveer 30 minuten nodig om de verbinding vrij te geven. Dit moet je met de browser van een computer of laptop doen; met een telefoon lukt het meestal niet.

Lukt het niet je systeem op te schonen met antivirus-software? Installeer dan je systeem helemaal opnieuw. Als je er niet uitkomt, neem dan via het webformulier onderaan op de quarantainepagina contact op met de helpdesk. De helpdesk ziet dan namelijk meteen over welke verbinding het gaat. Let op: als we je vaker in quarantaine zien gaan, kunnen we de mogelijkheid om jezelf uit quarantaine te halen blokkeren.