Dit artikel is bedoel voor reguliere- en short stay huurders.
Hoe voorkom je (over)last van ongedierte?
Het voorkomen van ongedierte begint met een schoon en opgeruimd huis. Hier zijn enkele tips:
- Hygiëne: maak regelmatig schoon.
- Voedselopslag: bewaar voedsel in goed afgesloten bakken of blikken.
- Afvalbeheer: zorg dat afvalbakken goed afgesloten zijn en leeg ze regelmatig. Laat je vuilniszakken niet zomaar ergens staan.
- Voer geen dieren: gooi geen broodkruimels naar buiten en voer bijvoorbeeld geen vogels vanaf je balkon of in de tuin.
- Huisdieren: behandel eventuele huisdieren regelmatig tegen vlooien.
Wie is verantwoordelijk bij ongedierte?
Algemene ruimte
Zie je ongedierte in de algemene ruimte? Dan is het in eerste instantie de taak van jou als huurder om het ongedierte te bestrijden. Denk je dat er sprake is van een plaag? Neem dan contact op met de SSH of dien een reparatieverzoek in. Het is belangrijk om bij je melding foto's van het probleem toe te voegen en een duidelijke omschrijving te geven. Denk bij een omschrijving aan de locatie van het ongedierte en waarom je vermoedt dat het om een plaag gaat. De beheerder zal vervolgens de situatie inventariseren en beoordelen hoe groot het probleem is.
In je woonruimte
Heb je ongedierte in je eigen woonruimte, zoals zilvervisjes, muizen of bedwantsen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Lees verder op deze pagina wat je hier tegen kan doen. Bij ernstige overlast, zoals de aanwezigheid van ratten, kakkerlakken of wespen, kun je contact opnemen met de SSH. Wij inventariseren vervolgens hoe groot het probleem is.
Bedwantsen: hoe voorkom ik ze?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, vooral bij bedwantsen. Deze insecten verspreiden zich snel, zijn moeilijk te bestrijden en zorgen voor overlast. Met deze tips verklein je de kans op bedwantsen:
- Controleer recensies van accommodaties op bedwantsen voordat je een vakantie boekt.
- Controleer bedden in je accommodatie op kleine donkerbruine of rode vlekjes (uitwerpselen van bedwantsen).
- Houd je koffer ver van het bed om te voorkomen dat bedwantsen meereizen.
- Controleer na thuiskomst je bagage, zeker als je in risicogebieden bent geweest. Denk hier bijvoorbeeld aan hostels in bekende backpack landen.
- Controleer tweedehands kleding en meubels altijd op tekenen van bedwantsen.
Ik heb bedwantsen.
Als je vermoedt dat je last hebt van bedwantsen, meld dit dan direct aan SSH. Hoe langer je wacht, hoe groter het risico op verspreiding en hoe hoger de kosten. Intensieve bestrijding van een uitgebreide besmetting kan duizenden euro’s kosten. Meld bedwantsen daarom altijd direct bij twijfel. SSH betaalt de kosten voor de eerste inspectie en het plaatsen van een val. Vervolgbehandelingen zijn voor eigen rekening.
Je kunt bedwantsen herkennen aan:
| ![]() |
Heb je vermoedelijk bedwantsen? Volg dan deze stappen:
- Meld het probleem direct bij SSH.
- Stuur bewijzen mee waarom je denkt dat je last hebt van bedwantsen, bijvoorbeeld foto’s van de beten van de vermoedelijke bedwantsen op je lichaam, foto’s van vermoedelijke uitwerpselen of van de bedwants(en) zelf.
- De SSH beoordeelt de informatie en maakt eventueel een afspraak met je om je woonruimte te inspecteren op bedwantsen.
- Als er vermoedens zijn dat er inderdaad sprake is van bedwantsen schakelt de SSH een ongediertebestrijder in voor een eerste inspectie, deze kosten neemt de SSH voor haar rekening.
- Verplaats niets vóór de behandeling om verspreiding te voorkomen. Volg daarnaast nauwkeurig de instructies van de SSH en/of ongedierte bestrijder.
- Is er vervolgactie nodig? De bestrijder zal de behandeling uitvoeren. Let op: deze bestrijding is voor eigen rekening. Mogelijke bestrijding kan zijn:
- Stoom- en chemische behandeling van de kamer
- Chemische reiniging van kleding, gordijnen, matrassen en bedden
- Houd je aan deze richtlijnen na de behandeling:
- Niet stofzuigen of schoonmaken met natte doeken voor minimaal een week.
- Was je beddengoed direct op 60 graden of hoger. Spullen die niet gewassen kunnen worden kun je voor minimaal 72 uur in de diepvries zetten.
- Volg overige instructies van de SSH en/of ongedierte bestrijder nauwkeurig op om de bedwantsen goed te bestrijden.
- Monitor de situatie en blijf de ongediertebestrijder en SSH informeren.
- Herhaalbehandelingen kunnen nodig zijn.
Muizen
Als er geen sprake is van een plaag, ben je zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en bestrijden van muizen. Je kunt bovengenoemde stappen volgen om van de muizen af te komen. Deze stappen kun je trouwens ook volgen om muizen te voorkomen:
- Maak spleten en kieren dicht. Muizen kruipen door hele kleine gaatjes - zelfs door gaatjes metde breedte van een potlood.
- Doe etenswaren in afgesloten bakken. Dit geldt ook voor huisdiervoer. Laat ook geen etensresten of vuile vaat op het aanrecht staan.
- Ruim afval direct op in gesloten afvalemmers.
- Zorg dat je kamer opgeruimd is; muizen kunnen dit namelijk gebruiken als schuilplaats of als nestmateriaal.
- Voer geen dieren. De zaden en gemalen granen die bijvoorbeeld vogels eten, vinden muizen namelijk ook heerlijk Is er wél sprake van een plaag? Neem contact op met de SSH. Voordat we actie ondernemen, vragen we je eerst of je bovenstaande stappen al hebt opgevolgd.
- Zijn er spullen aangevreten?
- Zie je keutels - en zo ja, hoe zien die eruit?
- Ruik je de muizen?
- Heb je de muizen gezien?
- Kun je ze horen?
- Waar heb je de muizen gezien?
- Voeg eventuele foto's of filmpjes toe die de aanwezigheid van muizen aantonen, zoals keutels of aangevreten voedselverpakkingen.
Zilvervisjes
Zilvervisjes komen vaak voor in vochtige en warme omgevingen zoals keukens, badkamers en kelders. Daarom is het goed om altijd je ruimte te ventileren; zilvervisjes leven namelijk van onzichtbare schimmels, die we met het blote oog niet kunnen zien. De SSH schakelt geen professionele ongediertebestrijding in voor zilvervisjes. Volg dus onderstaande stappen om zilvervisjes zelf te bestrijden:
- Ventilatie: zorg voor goede ventilatie in de ruimte. Zilvervisjes houden niet van lage temperaturen en lage luchtvochtigheid. Je kunt daarom ook een vochtvreter plaatsen tegen zilvervisjes.
- Kieren en gaten afdichten: zilvervisjes verschuilen zich graag onder plinten en in openingen, dus dicht deze goed af.
- Spray: in de winkel kun je speciale zilvervissprays kopen. Volg de voorschriften op de verpakking met betrekking tot ventilatie en herhaal de behandeling indien nodig.
Papiervisjes
Anders dan zilvervisjes komen papiervisjes komen vaak voor in warme en droge omgevingen waar veel papier opgeslagen ligt, zoals bij boekenkasten of in de buurt van CV-ketels of behang. SSH schakelt geen professionele ongediertebestrijding in voor papiervisjes. Volg dus onderstaande stappen om papiervisjes zelf te bestrijden:
- Ventilatie: goede ventilatie kan helpen om papiervisjes onder controle te houden. Dit is vooral belangrijk in nieuwbouwhuizen die vaak goed geïsoleerd zijn.
- Papieropslag: vermijd het plaatsen van dozen, papieren of boeken in warme ruimtes.
- Spray: in de winkel kun je speciale papiervisjesspray kopen. Volg de voorschriften op de verpakking met betrekking tot ventilatie en herhaal de behandeling indien nodig.